11 Temmuz 2020 Cumartesi

YENİ DÜNYA ( SABAHATTİN ALİ )



YENİ DÜNYA ( SABAHATTİN ALİ )

Sabahattin Ali'nin birbirinden güzel hikayelerinden derlenmiş olan kitabımızı, herkesin okuması gerektiğini düşünüyorum. Yazar  zamanını o kadar iyi anlatmış ki insanın içinden  hiç sıkılmadan bir solukta bitirmesi geliyor. Parola yayınlarından çıkma olan kitap 125 sayfadan oluşmaktadır.

İçindeki hikayeler şöyle:

ASFALT YOL:  Bir köy öğretmeninin  vilayete bağlayan bir yol fikrini köylü halkı bilinçlendirerek sesli düşünmelerini sağlar ve öyle şeylerle karşılaşırlar  ki güler misin ağlar mısın misali çok harika bir hikaye.

HANENDE MELEK: Kötü kadın olarak görülen bir pavyon kadınının müşterileri ile arasında geçenleri ve insanlık dersi vermesini konu alan toplumsal bir hikayedir.

ÇAYDANLIK: Tamamı hasta mahkumlardan oluşan bir hastane odasında geçen komik, o kadarda insanı düşündüren bambaşka bir hikaye anlatılmakta. Hikaye sonunda vay be dememenin imkanı yok.

AYRAN: Dramatik bir yaşamı anlatan hikayemiz ufak bir çocuğun bakmakla sorumlu olduğu kardeşleriyle birlikte yaşam mücadelesini konu alır. Okurken duygulanmamak içten bile değil.

ISITMAK İÇİN: Bir çamaşırcı kadının dramatik yaşam mücadelesine şahitlik yapan bir adamın hikayesini anlatıyor. Çok hüzünlü bir hikayedir. Vede düşündürücü.

UYKU: Komik, eğlenceli bir yol hikayesi. Okurken sanki kendinizi birden olayların içinde buluyorsunuz. Harika bir hikaye.

SELAM: Bir yolcunun vasıta beklerken köy berberiyle sohbetini konu alır. Çok iyi kurgulanmış bir hikayedir.

BİR MESLEĞİN BAŞLANGICI: Bir babayiğit  kabadayının nasıl  herkes tarafından aranan bir muhabbet tellalına dönüştüğünü anlatan hikayesini konu alır. Komik,eğlenceli, o kadarda düşündürücü hikayesiyle okuyanı etkileyen bir öyküdür.

BİR KONFERANS: Bir yatılı köy okulunun açılışında geçen komik ve zamanının siyasi durumundan da bahseden mükemmel bir hikaye. Okurken çok eğlendim.

YENİ DÜNYA: Bir düğünde gelişen öykümüz,  oynaması için davet edilen bir çenginin ve düğün sahiplerinin  başından geçen türlü türlü olayları anlatan güzel bir hikayedir.

İKİ KADIN: Eşinin üzerine genç bir kuma getiren bir ağanın son zamanlarını anlatan dramatik bir hikayedir. Ahlaki mesajlarla dolu güzel bir hikaye.

SULFATA:  Bir adamın doğa sevgisinden gezmeye çıkmasıyla başlayan hikayemiz, yolda karşılaştığı bir çiftin başından geçen hikayesini anlatmasını konu alır. O günün şartlarında halkın nasıl zorluklarla boğuştuğunu en iyi anlatan bir hikayedir.

HASAN BOĞULDU: Bir yörük kızı ile köylü bir gencin aşkını anlatan çok güzel bir hikayedir. Hikayemizin filmi bile çekilmiştir. Baş rollerinde Hülya Avşar ve Yalçın Dümer'in oynamıştır.  Gülşah Film tarafından  1990 yılında çekilmiştir.  Seyretmek isteyenler için  film linki aşağıdadır:

https://www.youtube.com/watch?v=yzojD2I7tRM


HANENDE MELEK : Klasikler bölümümüzün ilk yapımı büyük usta Türk Sinemasının bir numaralı yönetmeni Metin Erksan'ın 1975 yılında televizyon için yapmış olduğu Hanende Melek.Beş Türk Klasiği olarak tasarladığı filmlerden biridir. Sabahattın Ali'nin öyküsünden uyarlanan yapım Metin Erksan Sineması ve sinemamız için tam bir başyapıttır.Filmin başrollerini Seçil Heper,Mete Sezer,Esin Karakaya ve Mustafa Taşpınar paylaşıyor.

FİLMİ İZLEMEK İÇİN LİNK AŞAĞIDADIR:
https://www.youtube.com/watch?v=EhceHsijSqk






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YARATICI / 2023

  YARATICI / 2023 Yönetmen: Gareth Edwards Oyuncular:  John David Washington , Madeleine Yuna Voyles , Gemma Chan , Allison Janney , Ken Wa...