KAĞNI - SES ( SABAHATTİN ALİ )
Bir çok filme de ilham veren Sabahattin Ali'nin ölümsüz eserlerinden biri olan Kağnı-Ses; birbirinden güzel seçkin hikayeleriyle derlenmiş olarak Parola Yayınlarından çıkan kitabımız 142 sayfadan oluşmaktadır.
Kitabın içinde geçen hikayeler şöyledir:
KAĞNI: Tarla meselesi yüzünden işlenen bir cinayeti ve arkasından gelişen çok dramatik bir olayı konu alır.
KAMYON: Bir yol hikayesini konu alan öykümüz kahramanı şehire daha fazla para kazanma umuduyla bir vasıtaya çok ucuza zorla da olsa biner. Babası kendisini yolculuk konusunda bolbol tembihler. Yolculuk esnasında aklından hiç çıkarmaz ve...
KAFA KAĞIDI: Yaşlı bir adamın başından geçen komik hikayesini anlatır. Adam köyün agası tarafından tarlasını yalancı şahitlerin ifadesi ile kaybeder. İtiraz için kendisinden evraklar hazırlaması istenir fakat bir türlü kafa kağıdını bulamaz. Oda.... gerisi hikayeyi okuyunca artık. Çok güzel bir hikayedir.
GRAMOFON AVRAT: Sesi çok güzel olup bir çok türkü bilen, oyun oynama konusunda da usta olan bir genç kadın azime isimli kadının ağına düşer. Azime gramofon avrat olarak ün salan bu kızın üstünden servet kazanır. Gramofon avrat sadece kendisini getiren ve götüren murat isimli bir şöfere güvenmektedir. Gerisi hikayeyi okuyunca...
ARAP HAYRİ: Bir kasabada Arap Hayri adında ayakkabı boyacılığı yapan kişi, kasabaya kumpanya için gelen bir kadına aşık olur. Kadında daha sonralar bunu anlar ve aralarında farklı bir sevgi başlar.
BİR ŞAKA: Konya Cezaevine giren bir mahkumun başından geçen olayları anlatır. Hapishane arkadaşlarından birine şaka yapar. Ve ektiğini biçer.
DUVAR: İki mahkumun Sinop Cezaevi'nden kaçma planlarını anlatan ve sonrasında gelişen olayları ile okuyucuyu hayrete düşüren, film olabilecek efsane bir hikayedir.
PAZARCI: Dramatik bir hayat hikayesi. Emekli olduktan sonra tuhafiye dükkanı açmış bir esnafın başından geçenleri anlatır. Kader ancak buna denir.
APARTMAN: Fakir bir baba-oğlun hikayesi. Babası çatı tamiri yapmakta, oğlu ise küçük yaşta küfecilik yapıp yük taşımaktadır. Çok dramatik bir hikayedir.
ARABALAR BEŞ KURUŞA: Geçim sıkıntısı içinde olan, evi zar zor geçindiren bir kadın oğlu ile caddelerde tahtadan arabalar yapıp satarlar. Çocuk okulda çok başarılıdır. Ve bir gün arkadaşına rastlayan çocuk koyu bir sohbete başlar. Hikayemiz günümüzde de hala devamı olan bir yanlışı okuyucuya anlatmaktadır.
FİKİR ARKADAŞI: Arkadaşının oğlunun hapishaneye girmesini fırsat bilen ve onun hapishaneye girmesiyle menfaati olan kişinin hikayesi anlatılır.
DÜŞMAN: Eski bir dostu polis tarafından aranmaktadır ve arkadaşının evine saklanır. Arkadaşı vicdan muhasebesi yaparak bir karar alır. Ya arkadaşını ihbar edecektir ya da yardım edecektir.
BİR SKANDAL: Bir şehre öğretmen olarak atanmıştır. Kısa zamanda dikkatleri üstüne çeker. Şehirde bir çok kişi artık onu tanımakta ve dedikodusunu yapmaktadır. İftiraların sonucunda gelinen noktaya ise bambaşka idi.
SES: Bir yolculuk sırasında bindikleri araç arızalanan iki arkadaş, yol kenarında çalışmakta olan amelelere rastlarlar. Amelelerin içinden biri vardır ki çok yetenekli sesi ve sazı ile usta olduğu belli bir genç ilgilerini çok çeker ve onu ünlü yapmak için şehre yanlarına gelmeleri için davet ederler. Sonrasında gelişen olaylar birbiri ardına devam eder.
KÖPEK: Geçimini çobanlıkla yapan bir genç ile bir otomobilde seyahat edenlerin arasında geçen diyalogları anlatır. Şehirli - köylü arasındaki farkı ustaca anlatan yazar; aradaki derin yaşam farkını büyük bir uçurumu hikayesinde bize gösterir.
SICAK SU: İki jandarma aranan şahsın köyüne gider. Her gittiklerinde şahsı bulamazlar, fakat şahsın köyde olduğunu sürekli ihbar eden köy halkı jandarmayı bezdirir. Gelen jandarmaların aranan şahsı bulmak için akıllarına bir fikir gelir ve uygularlar.
MEHTAPLI BİR GECE: Sokaklarda kalan başı boş hasta bir adam bir gün dışarıda kendisi gibi düşkün bir kadınla tanışır. Kadın bu adamın durumunu sonradan anladığında çok üzülür ve yardımcı olmaya çalışır. Gerçekten hüzünlü bir hikayedir.
KÖSTENCE GÜZELLİK KRALİÇESİ: Berlin de geçen bir bar hikayesi anlatılmakta. İyi eğitim almış bir bakının düştüğü durumu gözler önüne seren ibretlik ve düşündürücü bir hikayedir.
SABAHATTİN ALİ'DEN SİNEMAYA AKTARIMLAR:
Kaynak: https://www.edebiyathaber.net/sinemada-sabahattin-ali-uyarlamalari-riza-oylum/#:~:text=Azap%20Yolu%20(1967)%2C%20Hanende,zaman%20beslenilen%20bir%20isim%20oldu.
FİLMİ İZLEMEK İÇİN LİNK AŞAĞIDADIR:
https://www.youtube.com/watch?v=TPkloL0fAxw
KAR BEYAZ: ''Kar Beyaz, Ayran öyküsünü serbest bir uyarlamasıdır. Ayran öyküsünde Sabahattin Ali, bir dağ köyünde yaşayan ve iki küçük kardeşine hem analık, hem babalık yapan 12-13 yaşlarındaki Hasan’ın trajik öyküsünü anlatıyordu. Kar Beyaz filminin öykünün birebir bir yansıması olduğunu söylemek olanaksızdır. Öyküye nazaran daha zengin bir şahıs kadrosu ve daha zengin bir olay örgüsü olduğunu söylemek mümkün. Yönetmen öyküden hareket etmekle birlikte olayın yaşandığı zaman dilimini değiştirmiştir. Ayrıca öyküde olmayan karakterlerle filminin oluşturmuş küçük sinemasal eklentiler yaparak özgün bir film ortaya çıkarmış.''
KAYNAK: https://www.edebiyathaber.net/sinemada-sabahattin-ali-uyarlamalari-riza-oylum/#:~:text=Azap%20Yolu%20(1967)%2C%20Hanende,zaman%20beslenilen%20bir%20isim%20oldu.
FİLMİ İZLEMEK İÇİN LİNK AŞAĞIDADIR:
https://www.youtube.com/watch?v=yiL1D1hvHAs
GRAMOFON AVRAT: Gramofon Avrat, Sabahattin Ali'nin aynı isimli hikâyesinden esinlenilerek senaryolaştırılmış 1987 yapımıYusuf Kurçenli filmi.
FİLMİ İZLEMEK İÇİN LİNK AŞAĞIDADIR:
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder