14 Mart 2020 Cumartesi

DÜNYAYI SARSAN ON GÜN / KİTAP NOTLARI



DÜNYAYI SARSAN ON GÜN  ( JOHN REED )

Kitabın Orijinal Adı: Ten Days That Shook The World

''Dünyayı Sarsan On Gün, 1917 Sovyet Devrimi'ni olanca canlılığıyla yansıtan bir anlatıdır. Devrimi günbegün izleyen Amerikalı gazeteci John Reed bir tarihçi titizliğiyle, belgelere dayanarak kurar yapıtını. Bu kitabı eşsiz kılan, başkaldırının açığa çıkardığı yaratıcı enerjiyle kaleme alınmış olmasıdır. Öyle ki baş döndürücü bir ivmeyle gelişen onca olay; gazete haberleri, polemikler, telgraflar, çağrılar ve bildiriler bir solukta okunmaktadır.

Umutlu bir anlatıdır Dünyayı Sarsan On Gün. Delik ayakkabılar içinde üşüyen ayakların umudu, isten kararmış izbelerin kararlılığı, aç midelerin cesareti üzerinedir. İşçi sınıfı tarih sahnesine bir kez daha çıkar: Ancak bu kez muzaffer özne olarak... Tarih çizgisinin kırıldığı bu noktada, John Reed'in okurları da sarsıntıya tanık olmaktalar.'' ( ALINTIDIR)

OKUYUCU NOTLARI:
Kitap öyle bir sistemli, kronolojik ve düzenli yazılmış ki okurken sanki Rus Devrimini birebir yaşamışım gibi hissettim. John Reed  Rusya'da görevliyken  devrim oluyor. Sonra geçici hükumet dönemi, hemen sonrada bolşeviklerin isyanı, hükumeti ele geçirişleri, iş savaş... Yeniden kadroların kurulumu. Kısacası Rus halkının var olma savaşını anlatıyor. Gün gün, an an yaşananları kayıt eden yazar bizlere benzeri olmayan bir eser bırakmış. Rus devrimini anlamak isteyen herkesin özellikle okuması gereken bir eserdir DÜNYAYI SARSAN ON GÜN.


KİTABI OKUMAK İÇİN ONLİNE-PDF LİNKİ:
https://issuu.com/feritcan/docs/john_reed_-_d__nyay___sarsan_on_g__

KİTABIN BELGESELİNİ YAPMIŞLAR SEYRETMEK İÇİN LİNK AŞAĞIDADIR:
https://www.youtube.com/watch?v=0aVmqzhT9Nc


KİTAP NOTLARI:

TEKİNTSİ ( YABAN TÜMENİ VEYA VAHŞİ TÜMEN): 23 Ağustos 1914 tarihinde Rus çarı Nicholas II. tarafından bir kararname yayınlanır. Bu kararnameye göre Kuzey Kafkasya Halklarından özel bir tümen oluşturulacaktır.Daha önceden Rus ordusunda Kafkas Süvari ve Kafkas Kazak tümenleri vardı.Bu yeni yapılanmada ise sadece yerelliği özellikle vurgulanıyordu. Onlar Rusya’nın şanlı,”Vahşi”, eski düşmanlarının oğulları veya torunlarından oluşturuldu. Kabardey, Dağıstan, Çeçen,İ nguş, Karaçay, Balkar, Tatar, Çerkes haklarından özel olarak Kafkas Yerli Süvari Tümeni oluşturuldu. Bölüklerin başına saygınlığı olan yerli kişiler getirildi. Birlikler asıl ana gövdeye katılmadan önce toplanma yerlerinde, askeri namusunu korumak, sırlarını tutmak, kendi komutanlarının emirlerine itaat etmek için yemin ettirildiler. Savaşta başarı kazanılması için dualar edildi.Daha sonra trenlere bindirilerek ana karagaha gönderildiler. Eylül 1914’te “Kafkas Vahşi Tümeni” oluşumunu tamamlamıştı. Tümen komutanlığına çarın küçük kardeşi Büyük Dük Michael Aleksandroviç getirildi. Tümenin resmi adı, “Kuzey Kafkasya Tümeni”idi.

Tümen Batı Cephesinde, Almanya, Avusturya-Macaristan, Galiçya sınırında görev yapmak üzere konuşlandırıldı. Ünlü yazar L.Tolstoy’un gazeteci ve yazar oğlu İlya L.Tolstoy, Galiçya’da, Sambor kasabasına onların girişini ve görünümlerini " Kafkas Yerli Süvari Tümeni ile ilk tanışma” adlı makalesinde anlatmıştır. Tarih 26 Kasım 1914’ü gösteriyordu.

Kafkas Tümeni 1915 yılında Karpatlarda,Güney ve Batı Cephesinde,düşman birlikleri nerede ilerliyorsa orada onurlu bir şekilde mücadele ederek onları durdurdu, mağlubiyeti tattırdı.

1914-1917 yılları arasında savaş boyunca kahramanca mücadele ettiler. Birlikten 3500 kişi, kahramanlıkları ve cesaretlerinden dolayı “George Cross ve St.George” nişanları ile ödüllendirildiler.

Çok çetin savaş savaş yöntemleri ve acımasız özelliklerinden dolayı bu tümen, gayri resmi olarak “Dikaya Diviziya”, yani “Vahşi Tümen” olarak adlandırılmıştır.

KONUNUN DEVAMI: https://www.jinepsgazetesi.com/makale/vahsi-tumen-ve-kilic-giray-1381

-----------------------

BLACK HUNDREDS: 

Karayüzler, 20. yüzyılın başlarında Rus İmparatorluğu'nda faaliyet göstermiş Çarlık rejimi yanlısı ve gelişmekte olan sosyalist devrimci harekete karşı örgütlenmiş bir hareketti.

Rusya'da anti-Semitik gruplar kuruldu . Bu grupların en önemlileri Rus Halk Ligi (Soyuz Russkogo Naroda), Başmelek Mikail Birliği (Soyuz Mikhaila Arkhangela) ve Birleşik Asalet Konseyi (Sovyet Obedinennogo Dvoryanstva) idi. Kara Yüzler öncelikle Ortodoksluk, otokrasi ve Rus milliyetçiliği ilkelerini destekleyen toprak sahipleri, zengin köylüler, bürokratlar , tüccarlar, polis memurları ve din adamlarından oluşuyordu . Özellikle 1906'dan 1914'e kadar aktif olarak, çeşitli devrimci gruplara ve Yahudilere karşı pogromlara karşı baskılar düzenlediler (hükümetin resmi olmayan onayı ile).

-----------------------

PARİS KONFERANSI'NDA; ALSAS LOREN SORUNU:

Alsas loren meselesi nedir. Fransa ya ait olan bölgenin sedan Savaşı'ndan sonra Almanya ya geçmesidir. Fransa'ya ait olan bölgenin Sedan savaşından sonra Almanya'ya geçmesi olayıdır. 1. dünya savaşından sonra kısa süreliğine bağımsız kalmış Versay anlaşmasıyla tekrar Fransa'ya bağlanmıştır.

-----------------------


RİGA KÖRFEZİ DENİZ SAVAŞI: Riga Körfezi Muharebesi, Alman Açık Deniz Filosu'nun Rus Baltık Filosu'na karşı yaptığı bir taarruz idi. Rus donanmasının imha edilmesi ve Riga'nın zaptedilmesi planlanıyordu. Fakat taarruz başarısız oldu ve Riga, ancak 1 Eylül 1917'de Almanların eline geçti.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YARATICI / 2023

  YARATICI / 2023 Yönetmen: Gareth Edwards Oyuncular:  John David Washington , Madeleine Yuna Voyles , Gemma Chan , Allison Janney , Ken Wa...