3 Aralık 2022 Cumartesi

LUTHER / ( 2003 )

 

LUTHER / ( 2003 )

Yönetmen: Eric Till

Oyuncular: Joseph Fiennes, Alfred Molina, Peter Ustinov

Senarist:  Camille Thomasson, Bart Gavigan

Yapımcı: Alexander Thies , Christian P. Stehr , Brigitte Rochow ,

Süre: 123dk.

YORUM1: 16. yüzyılda yaşayan genç bir hukuk öğrencisiyken, tanrıya verdiği bir söz yüzünden rahip olmaya karar veren Martin Luther, kıvrak zekası ile kısa zaman içinde kilise içinde parlar. Avrupa'daki tüm siyasi havaya egemen olan kilisenin yaptıklarına ve süren din sömürüsüne eleştirel bir gözle bakan Luther, düzenden rahatsız olur ve inancıyla çelişkiye düşer. Kutsal kitapları tekeli altına alan papalık düzenine karşı çıkarak, kısa zaman içinde İncil'i kendi dillerine çeviren Luther, yüzbinlerce taraftar toplar. Ancak o güne kadar 'bağışlanma ve cennet tapuları' satarak güç ve zenginlik elde etmiş Katolik kilisesi, bu isyan sesini bastırmak için elinden geleni yapmaya kararlıdır...

YORUM2: 1500'lü yıllar... Avrupa'da hüküm süren, tavizsiz Katolik Kilisesi, insanlara göz açtırmamakta ve her şeyi kendi yararı doğrultusunda istismar etmektedir. Bu coğrafyaya Martin Luther adında bir insan doğmuştur. Hukuk dalında öğrenimine devam ederken yolunu değiştirip rahip olmuştur. Bir süre sonra halkı da kendi ardına alarak, kendi inançlarını savunmaya ve Katolik Kilisesi ile çatışmaya başlar. Katolik Kilisesi, yaşanan bu başkaldırıdan fazlasıyla rahatsız olmaktadır.

YORUM3: “Luther”, düşünceleri ve inançlarının dışında başka bir silaha ihtiyaç duymadan, tarihin en büyük devrimlerinden birisine yol açmış Martin Luther’in etkileyici yaşam öyküsünü anlatıyor. 16 yy’da yaşayan genç bir hukuk öğrencisiyken, tanrıya verdiği bir söz yüzünden rahip olmaya karar veren Martin Luther, kıvrak zekası ile kısa zaman içinde kilise içinde parlar. Avrupa’daki tüm siyasi havaya egemen olan kilisenin yaptıklarına ve süren din sömürüsüne eleştirel bir gözle bakan Luther, var olan düzenden rahatsız olur ve inancı ile ilgili ikileme düşer. Romaya yaptığı bir dini ziyaretin sonucunda papalık düzeninin, kitleleri sömürmeye odaklanmış olduğuna iyice ikna olur. Kutsal kitapları tekeli altına alan papalık düzenine karşı çıkarak, kısa zaman içinde İncil’i kendi dillerine çeviren Luther, arkasına yüzbinlerce taraftar toplar. O güne kadar “bağışlanma ve cennet tapuları” satarak güç ve zenginlik elde etmiş katolik kilisesi bu isyan sesini bastırmak için elinden geleni yapmaya kararlıdır.

İZLEYİCİ YORUMU: Film gayet güzeldi. Dini sorgulayan bir papazın, yeni bir görüşü ile Almanya'da neler olduğunu anlatan film, gerçekten ilgi çekiciydi. 

IMDB PUANI: 6,8

SEYRETMEK İSTERSENİZ FİLMİN LİNKİ AŞAĞIDADIR:

https://ugurfilm3.com/luther/


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YARATICI / 2023

  YARATICI / 2023 Yönetmen: Gareth Edwards Oyuncular:  John David Washington , Madeleine Yuna Voyles , Gemma Chan , Allison Janney , Ken Wa...