16 Eylül 2022 Cuma

AFRİKALI LEO / ( AMIN MAALOUF )

 


AFRİKALI LEO


YAZAR: AMIN MAALOUF

YAYINEVİ: YAPI KREDİ YAYINLARI

ORİJİNAL ADI:  Léon L'Africain

ÇEVİREN: SEVİM RAŞA

TÜR: ROMAN

SAYFA ADETİ: 373

BASIM TARİHİ:  21.BASKI / OCAK 2004

NOT1: 15-16. yüzyıl coğrafyacısı Granadalı Hasan'ın (Leo) seyahat belgeleriyle bezenmiş gerçek yaşam öyküsü.

NOT2: Gerçek bir yaşam öyküsünden çıkarılmış düşsel bir yaşamöyküsü: "Bir berberin sünnet ettiği, bir Papanın vaftiz ettiği" Hasan İbn el-Vezzan ez-Zeyyati namıdiğer Giovanni Leone de Medici'nin yani Afrikalı Leo'nun özyaşamöyküsü -yazmış olsaydı yazacağı gibi.

NOT3: Tam adı el-Hasen b. Muhammed el-Vezzân ez-Zeyyâtî el-Gırnâtî el-Fâsî ama çoğunluğun bildiği ismiyle Afrikalı Leo, 1483 yılında Granada'da dünyaya geldi. 

Leo'nun Endülüs'ten İstanbul'a oradan Vatikan'a kadar uzanan hayatı okuyanları son derece şaşırtmaktadır. 

Frenk'e esir düşen kahramanımız hayatındaki bilgeliğini artıracaktı.

Leo tıpkı  bir korsan baskınında esir düşmüş ve Roma'ya getirilmişti. İtalya'da yaklaşık 9 yıl kalan Leo vaftiz edilerek zahiren Hıristiyan yapılmıştı.

Afrika'da kaleme aldığı La Descrittione dell'Africa (Afrika'nın Tasviri / Vasfu İfrikkiye) eseri kısa sürede Avrupa'da en çok okunan eserlerden birisine dönüştü. 

ul'dan Kahire'ye kadar birçok İslam beldesini dolaşan Leo, önemli diplomatik görevler üstlenmişti.

1518 yılında Kahire'den Fas'a gittiği bir sırada Hıristiyan korsanlar gemiyi ele geçirmiş ve Leo'yu da esir etmişlerdi. 

Leo'yu esir alan kişi ünlü İspanyol korsan Don Pedro de Cabrera Bovadilla idi. 

Bir diplomatı yakalamış olmanın sevinciyle Bovadilla, onu hemen Roma'ya gönderdi. Leo'nun hikâyesi böylece başlamış oluyordu.

Afrikalı Leo, esareti boyunca kaleme aldığı metinlerle Frenklerin Müslüman dünyaya olan bakış açısını değiştirmeyi büyük oranda başarmıştı.

İslam hukuku, aile yapısı ve siyasi kurumlar hakkında geniş bir birikime sahip olan Leo, Batılıların Doğu'ya dair fantastik düşlerden uyanıp gerçekleri bilmesi adına önemli çalışmalar yapmıştı.

Ne kadar Âmin Maalouf onu toplumlar ve dinler üstü gösterip kimliksizleştirmeye çalışsa da büyük deha Afrikalı Leo, 1550 yılında hürriyetine kavuştuğu anda ülkesine döner ve 1554 (1552?) yılında hayatını kaybeder.  

Onun kaleme aldığı La Descrittione dell'Africa (Afrika'nın Tasviri / Vasfu İfrikkiye) eseri uzun yıllar Avrupalı aydınlarca başucu kitabı olarak okutulacaktı.

OKUYUCU NOTU:

Kitabımızda çeşitli başlıklar altında kahramanımızın seyahatleri, başından geçenler aktarılmakta. Granada başlayan serüvenler Fas ülkesi, Mısır ülkesi, Osmanlı ülkesi ve Roma - Vatikan da bitiyor. Ayrıca sayısız maceralarda cabası. Mutlaka okuyun. 

NOT: ÖZELLİKLE TARİHİ ROMAN SEVERLER MUTLAKA OKUSUN.  


KİTAP HAKKINDA GÜZEL BİR ANLATIM:

https://www.youtube.com/watch?v=iwGipPsPt-c


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YARATICI / 2023

  YARATICI / 2023 Yönetmen: Gareth Edwards Oyuncular:  John David Washington , Madeleine Yuna Voyles , Gemma Chan , Allison Janney , Ken Wa...