31 Ekim 2021 Pazar

BEREKETLİ TOPRAKLAR ÜZERİNDE ( ROMAN )

 

BEREKETLİ  TOPRAKLAR ÜZERİNDE ( ROMAN )


YAZAR: ORHAN KEMAL

YAYIN EVİ: CEM YAYINEVİ

SAYFA ADETİ: 352

BASIM TARİHİ: 1980

OKUYUCU YORUMU: Üç arkadaşın ekmek parası için Sivasta ki köylerinden, Çukurova'ya gitmelerini anlatır. Başlarından geçen olayları, işçi haklarının nasıl verilmediğini, modern köleciliğin başlamış olduğu yerlerdeki durumlar. Ezilenlerle ezenler arasındaki uçurumu, yapılan haksızlıkları, ağalık sistemiyle insanların düştükleri durumlardan bahseder. Yazarın anlatım dili çok iyidir. Okudukça okumanız gelir. Güzel bir romandır.  

Kitap sinemaya uyarlanmış olup; kitapta anlatılan bir çok önemli ayrıntıyı da filme eklemişler. Seyrederken kendimi kitabın içinde buldum diye bilirim. 


SİNEMAYA UYARLAMASI: BEREKETLİ TOPRAKLAR ÜZERİNDE


YÖETMEN: ERDEN KIRAL

OYUNCULAR: TUNCEL KURTİZ, YAMAN OKAY, NUR SÜRER, MENDERES SAMANCILAR, BÜLENT KAYABAŞ,ÖZCAN ÖZGÜR,  ERKAN YÜCEL.

TÜR: DRAM

YAPIM YILI: FİLM 1978-1979 YILINA AİT AMA YAYINLANMA YILI 2008. İLGİNÇ ÖYKÜSÜ HAKKINDA NOT:

''Aslında sadece "Bereketli Topraklar Üzerinde" filminin başına gelenler bile ayrı bir film konusu olmayı hakediyor. Bir utanç vesikası gibi başına gelmedik olaylar kalmayan bu el emeği göz nuru çalışma askeri darbe yapanların yasakladığı ve sonra "bilinmeyen ellerin yok etmeye çalıştığı, çaldığı ve döneminde bir türlü izleyici ile buluşamayan, enteresan bir işçi sınıfı filmi. Erden Kıral'ın, 1978-1979 yılları arasında çekimini tamamladığı Bereketli Topraklar Üzerinde filmi sırasıyla; önce sıkıyönetim tarafından yasaklandı ve sonrasında "karanlık eller" devreye girdi. "Kimliği belirsiz kişilerce çalınan" film, ilk olarak 2 Mayıs 2008'de seyirci ile buluşabildi. Film, ülkesi Türkiye'de, çekimlerinden tam 28 yıl sonra, bu yıl İstanbul Film Festivali'nde gösterilmiş oldu. Seyircinin yoğun ilgisi nedeniyle programa ek seans eklendi. Orhan Kemal'in ünlü romanından uyarlanan Filmde, köyden üç arkadaş; Köse Hasan, Pehlivan Ali ve Yusuf, iş bulup çalışmak için Çukurova’ya gelirler. Önce bir fabrikada, ardından bir inşaatta, sonra da çeltik tarlalarında çok ağır koşullarda işçilik yapmaya başlayan arkadaşların her biri için kader farklı bir yol çizmiştir. Ve ne yazık ki bu yollar, hiçbiri için hayırlı olmayacaktır.''

SENARYO: TUNCEL KURTİZ,ERDEN KIRAL

İZLEMEK İSTERSENİZ LİNKİ AŞAĞIDADIR:

https://www.youtube.com/watch?v=3GzXlHIfCvg

Not: Kitabı okumadan filmini seyretmeyin. Aksi taktirde kitapta anlatılanla filmdeki kurguları karıştırabilirsiniz. Genel bakımdan kitapla aynıdır. 


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YARATICI / 2023

  YARATICI / 2023 Yönetmen: Gareth Edwards Oyuncular:  John David Washington , Madeleine Yuna Voyles , Gemma Chan , Allison Janney , Ken Wa...