17 Mayıs 2020 Pazar

SIRÇA KÖŞK ( SABAHATTİN ALİ )


SIRÇA KÖŞK ( SABAHATTİN ALİ ) 


Kitap Sabahattin Ali'nin SIRÇA KÖŞK  isimli eseri gerçekten çok çeşitli hikayelerle, mükemmel bir anlatım tarzıyla yazılmış güzel bir kitaptır. Benim okuduğum kitap parola yayınlarından çıkma.  128 sayfadan oluşuyor. İçindeki hikayeler şöyle;

PORTAKAL; Bir gemi çalışanlarının, bir şehirden portakalları alıp başka bir şehire taşırken gelişen olayları anlatan, biraz kapitalist sistemde dönen dolaplardan da bahseden ilginç bir hikayedir.

BEYAZ BİR GEMİ; Bir ressamın hem sanatını hem de  günlük nafakasını kazanmak için başından geçen bir olayı arkadaşlarıyla paylaşması ve onlarında aynı yöntemlerle para kazanma çabalarını anlatan komik bir hikayeyi anlatır.

KATİL OSMAN; Cezaevine düşmüş bir mahkumun başından geçen ilginç bir anısına değinir. Biraz düşündürücü bir hikayedir.

BÖBREK; Taşrada yaşayan böbrek hastası  kişinin dayanamayıp büyük şehire tedavi için gelmesini, burada başından geçen trajikomik hikayesini anlatır.

CIGARA; Beyoğlu'nda gezerken sokak çocuklarının kendi aralarındaki sataşmalarını anlatan güzel bir hikayedir.

MİLLET YUTMUYOR; Bir yerde kurulan panayırdaki eğlence dükkanlarının müşteri çekmek için
türlü yöntemlerini anlatan bir hikayedir.

BAHTİYAR KÖPEK; Bir evde görev yapan uşağın, evin köpeği ile yaşadığı  trajikomik öyküsünü anlatır.

ÇİLLİ; Gemici barına bira içmek için giden bir öğretmenin başından  geçen olayları anlatır. Barda çalışan kadınlardan birinin eski öğrencisi olduğunu öğrenir.

DEKOLMAN; Bir akrabası yanında kalmakta olan gencin, akrabası sayesinde bir hastanede işe girip çalışmasını, hastanede görev yapmakta olan doktorlara tercümanlık ve kitap çevirileri yaparak para kazanmasını anlatıyor. Hikaye Sabahattin Ali'nin en beğendiğim eserlerinden biridir. Okurken çok gülmüştüm.

HAKKIMIZI YEDİRMEYİZ; Bir hastanede işe başlayan bir gencin, hastane satın almasına bakan kişiyle aralarında geçen zimmetine para geçirmelerini anlatan komik hikayelerini anlatıyor.

CANKURTARAN; Köyde erken yaşta evlenen gencin karısı hamiledir. Yaşı küçük olduğu için doğumu zorlaşır ve başlarına öyle olaylar gelir ki..  Dram dolu bir hikayedir.

ÇİRKİNCE; Çocukluğunun geçtiği bir yeri ziyaret etmek isteyen kahramanımızın başından geçen olayları anlatır. Çok etkileyici bir hikayedir. Sabahattin Ali harika yazmış. Mutlaka okuyun.

KURTLA KUZU; Emniyet müdürlüğünde işkence gören bir kişinin başından geçen öyküsünü anlatır. Suçsuz olduğu anlaşılıp bırakılan kahramanımız, yolda yürürken  aynı nedenden aynı yerde işkence gören bir bayanla karşılaşır ve yürümeye başlarlar. Kahramanlarımız başlarından  geçen kötü olayı sorgulamaya başlarlar.

BİR AŞK MASALI; Kitabımızın masallar kısmında yer alan bu öykümüz bir ülkenin kadın hükümdarının halkının  tüm sorunlarıyla ilgilenmesini, onları hep mutlu etmek istemesiyle başlayan masalımız; bir gün bir dervişin gelerek  sarayın karşısına oturmasıyla başlayan öyküsü anlatılır.

DEVLERİN ÖLÜMÜ; Öykümüz  eski zamanlarda yaşadıkları söylenen devlerin hayat hikayesini anlatıyor.

KOYUN MASALI; Politik bir öykü olan koyun masalı, zamanında bir çoban ve onun köpeklerinin koyun sürüsüne hakimiyetini, sonraları hakimiyeti kaybetmeleri ve koyunların acı tecrübelerle bağımsızlıklarını kazanmalarını anlatan bir öyküdür.

SIRÇA KÖŞK: Politik bir öykü olan sırça köşk; Uyanık 3 kafadarın bedavadan geçinmek için yolu üstünde bir yerdeki halka  anlattıkları yalanlarla kandırıp, halkı dediklerine inandırıp, zor durumda kalmalarını ve başlarına türlü türlü kötülükler gelmesini sebep olan olayları anlatıyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YARATICI / 2023

  YARATICI / 2023 Yönetmen: Gareth Edwards Oyuncular:  John David Washington , Madeleine Yuna Voyles , Gemma Chan , Allison Janney , Ken Wa...