22 Nisan 2020 Çarşamba

Stephen Hawking / Bilime Yön Verenler Seti ( M.Murat Sezer )



Stephen Hawking / Bilime Yön Verenler Seti 
( M.Murat Sezer )


Yazar:  M.MURAT SEZER
Yayınevi: Parola Yayınları
Sayfa: 144

Stephen William Hawking; Cambridge Üniversitesi’ndeki eski Lucas Materyal Profesörü ve Dennis Stanton Avery ve Sally Tsui Wong-Avery Uygulamalı Matematik ve Teorik Fizik Bölümünde Araştırma Direktörü ve Cambridge’deki Teorik Kozmoloji Merkezi’nin kurucusuydu. Hayatı boyunca evren, kara delikler ve kozmoloji üzerine birçok çalışmaya imza atmıştır 1963’te, Hawking motor nöron hastalığına yakalanmış ve doktorları iki yıl yaşayabileceğini söylemiştir. Fakat hastalığı yavaş ilerlemiştir.

Yine de araştırmalarına devam edebilmek için Cambridge’e gitti. 1979’dan 2009’a kadar, Cambridge’de Lucas kürsüsü başkanlık ve Profesörlük görevini üstlendi.

Profesör Hawking bir düzine fahri derece aldı ve 1982’de CBE’ye (Britanya İmparatorluğu Nişanı) layık görüldü. ABD Ulusal Bilim Akademisi tarafından, Einstein’dan beri en parlak teorik fizikçilerden biri olarak kabul edildi.

Savaş sonrası Londra’daki gençlik yıllarından uluslararası beğeni ve şöhret yıllarına kadar olan imkansız yolculuğunu ve hastalığıyla nasıl başa çıktığını anlattığı “Kısa Tarihim” kitabında ayrıca en çok satanlar arasına giren “Zamanın Kısa Tarihi”nin doğuşundan bahseder.

OKUYUCU NOTLARI:
Stephen Hawking'in  biyografisini anlatan kitabımızda, tarihte  fizik bilimine yol verenler hakkında ayrıntılı bilgilerde vermektedir. Stephen Hawking'in yaşamını ve keşiflerini anlatırken çeşitli bölümler şeklinde anlatan yazar; akıcı ve anlaşılır bir dil kullanmıştır. Fizikten anlamayan biri bile sıkılmadan okuya bileceği iyi bir eser ortaya çıkarmış.  Yazı fontu ve punto'su bakımından da kitap  gayet okunaklı şekilde hazırlanmıştır. Ben okurken keyif aldım.  Tavsiye ederim.


KİTAP NOTLARI:

2.DÜNYA SAVAŞI NOTLARI:
2.Dünya Savaşın da Hitler Almanyasında: Heidelberg ve  Göttingen şehirleri, 
İngilterede ise; Oxford ve  Cambridge şehirleri sanatsal ve kültürel bakımdan zengin oldukları için
(Üniversite şehirleri) karşılıklı olarak anlaşılarak savaş dışında tutulup bombalanmamıştır.

Buna karşın savaşın bitimine sayılı günler kala 13-14 Şubat 1945'de ,  Doğu Almanya kenti Dresden'e yapılan ağır bir bombardımanda kent adeta yıkılmış, 25-30 bin arasında sivilin ölmesine neden olmuştur. Kent savaştan sonra aslına uygun olarak yeniden inşa edilmiş.  Hiçbir tehlike azr etmeyen, savaş zamanında tek bir mermi bile sıkılmayan  bu şehir, uydurma sebeplerle yerle bir edilmesinin  bir bakıma müttefiklerin intikamı olarak adlandırılır. 

BUYİN ZEHRA DEPREMİ: 
1962 yılında, 1 Eylül günü Buyin Zehra kentinde  meydana gelen deprem; 7,1 richter büyüklüğünde olup, 12.225 kişinin ölümü ile sonuçlanmıştır. Depreme Stephen Hawking'de yakalanmıştır. O sıralar araştırma-gezi için İranda bulunan Stephen Hawking, yara almadan ülkesine dönmüştür. Konu hakkında anılarında da bu olaydan bahseder. 

OXFORD ÜNİVERSİTESİ POLİS GÜCÜ; BULLDOGSLAR:
Üniversite  devletten izin alarak, 1829 da aldığı kararla kendi içinde polis-zabıta statüsünde bir birim kurdu. Bu birime bulldogslar dendi. Görevi üniversitenin güvenlik işleri, öğrenci takiplerini yapmak, kural dışı hareketlerde bulunan öğrencileri tespit edip müdahale etmek gibi işlere bakan bu birim, tüm üniversite alanlarında sorumluydular. Stephen Hawking de anılarında bu birimden sıksık bahseder.

BİLGİSAYARIN BABASI; CHARLES BABBAGE
Charles Babbage, İngiliz matematikçi, analitik filozof, makine mühendisi ve programlanabilir bilgisayar fikrini ortaya atan-bilgisayar bilimcisi mucit. Çalışmalarının bir kısmı Londra Bilim Müzesi'nde sergilenmektedir. Mekanik olarak çalışabildiği sonradan kanıtlanmış bir hesap makinesi geliştirmiştir.

APTALLAR GÜNÜ: Ülkemizde 1 Nisan şaka günü olarak bilinen aptallar günü, her yılın 1 Nisan günü kutlanır. Genelde şaka gününde insanların birbirine şaka yapması gelenek haline gelmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YARATICI / 2023

  YARATICI / 2023 Yönetmen: Gareth Edwards Oyuncular:  John David Washington , Madeleine Yuna Voyles , Gemma Chan , Allison Janney , Ken Wa...