17 Kasım 2019 Pazar

DÜNYANIN KEŞFİ CİLT 2 / ( JULES VERNE )





DÜNYANIN KEŞFİ CİLT 2 / ( JULES VERNE )



Kitabımız 336 sayfadan oluşmakta.


Birden fazla gezgine ve maceracılara ait sefer notları içeren bu kitapta pek çok ünlü ismi bir arada görebiliriz. Kartacalı Hannon,Fa Hian,.Benjamin de Tudele, Plan de Carpin,Marco Polo, İbni Batuta, Jean de Bethencourt, Christophe Colomb, Vasco da Gama,Alphonse d'Albuquerque gibi tarihe adını yazdırmış gezginlerin maceralarını ve gözlemlerini bu kitapta anlatılmaktadır. Ayrıca Avrupanın emparyalist tarihi ile barbar devirlerden modern topluma geçişi de ifade ediyor. Misyonerlik, korsancılık, Yeni ülkelerin oluşumu, dünya şehirlerinin oluşumları gibi birçok konular hakkında da bilgiler veriyor.



Kitapla alakalı ilgimi çeken bazı notlarımı sizlerle paylaşmak istiyorum.:




La Vega Savaşı : 

Vega Real’in savaşı, Yeni Dünya’daki İspanyol ve yerli fatihler arasında gerçekleşen ilk savaştı. Her şey sonra oldu beşten fazla aylık tehlikeli yolculuğun en önemli Karayip adaları için Amiral Christopher Columbus döndü, Isabela sağlık oldukça kötü durumda, 29 Eylül 1494 tarihinde. Orada, mutlu bir şekilde, kardeşi Bartholomew'in Kastilya'dan , zeki ve enerjik bir denizci ve ordudan geldiğini buldu .

Hemen Columbus , bir yerin karmaşık yönetiminde, yerlilerin değil, aynı zamanda kendi keşif yoldaşlarının da isyan ettiği bir adadaki karmaşık yönetimine yardım etmesi için ona Adelantado ve Hindistan Valisi'ni atadı  . Bu randevu , Columbus'ı böyle bir randevuyla atıfta bulunmadığını düşünmeyen Kral Ferdinand ile küçük bir çatışmaya neden oldu , ama sonunda yapmasına izin verildi ve Bartholomew pozisyonunu korudu.

Ada, savaşa dayanıyordu. Caonabo , Santo Tomás kalesine son vermeye çalıştı , ancak etkili bir şekilde Alonso de Ojeda savunmasını buldu . Hiçbir şey almadan emekli olmak zorundaydı ama pes etmedi. Ana ittifakları bir ittifak kurmaya ve La Isabela'ya birlikte saldırmaya ve böylece Haiti'deki yabancıların varlığına son vermeye çağırdı, ama Marién başkanı Guacanagarix'in desteğini alamadığı için şaşırdı .

batallaVegaReal2Amiral’in yokluğunda meydana gelen olaylar ve mücadelelerle karşı karşıya olan "asi" şefi? Columbus'la bir araya geldi ve kendisinin ve kabilelerinin, bölgelerinde bulunan tüm Hristiyan askerlerin iyi bakıldığına ve sağlıklı olduğuna dair kanıtlar vererek İspanyollara sadık kaldıklarına dair söz verdi. Ayrıca, adanın diğer 4 şefinin koalisyonu hakkında onlara saldırmaları için onu bilgilendirme fırsatı buldu. Bu sadakat ve chivatazo, baş şefinin Behechio'nun elindeki kadınlarından birinin ölümüne ve Caonabo tarafından bir başkasının kaçırılmasına neden oldu ve sonunda kendisini yerli koalisyonu yenmek için İspanyollara katılmaya ikna etti.

Bu olaylardan sonra olayların geleceğini belirleyen bir olay meydana geldi. Ojeda, küçük bir partinin başında, en tehlikeliler Caonabo'yu yakalamak misyonuyla yola çıktı. Diğer fatihler tarafından daha sonra kullanılacak ve onlara büyük başarılar kazandıracak bir plan geliştirdi: düşman topraklarının kalbine girin, amacın güvenini kazanın ve bir noktada dikkatsizlikten çekin. Böylece Caonabo ile yaptılar. La Isabela'ya götürüldüğü için esir alındı ​​ve Columbus'a sunuldu. Kastilya'ya göndermeye karar verdi, böylece adanın en önemli şefi, kendisini basit bir tutuklu ya da savaş ödülü olarak görmeyecek şekilde doğrudan Castilian krallarıyla ilgilendi. Ancak, Caonabo ne yazık ki İspanya’ya hiç gelmedi. Biri, sevk edildiği geminin, La Isabela civarında batık olduğunu ve diğerinin, geçiş sırasında kederden öldüğünü ve vücudunun denize atıldığını söylediği iki versiyon var.

batallaVegaReal1Caonabo'nun ele geçirilmesi, daha fazla gecikmeden, sadece yabancıları kovmaya çalışmakla kalmayıp, aynı zamanda en önemli liderlerini serbest bırakmayı denemek için La Isabela'ya saldırmaya karar veren şeflerin geri kalanını da derinden etkiledi. Görevini , onun kadar cesur ve zeki bir savaşçı olan kardeşi Manicaotex aldı.


Columbus, yerli orduların La Isabela'ya ulaşmasını beklemek yerine, olayları önceden gördü ve tahmin etti, park edilmiş yerli ordusuna ulaşmak için iki bebek, birkaç yüz müttefik yerlisi, yirmi at ve yirmi av köpeği ile ayrıldı. içinde Gerçek Vega bugünkü kenti yakınlarındaki (Santiago de los Caballeros ), sayıca çok üstündü. 27 Mart 1495’te varız.

Savaş uzun sürmedi. Bartholomew, sahip oldukları az sayıdaki kuvvetin iki gruba ayrılmasını ve iki farklı bölge tarafından yerli halkın ana grubuna saldırılmasını emretti, böylece daha pek çok olma hissi verdi. Arcabuz ve tatar yayı tahliyelerinin ilk çekimlerine, atların ve avcıların vizyonu, yerlilerin terörden kaçtıklarını ve Alonso de Ojeda'nın cepheden saldırısını eklememiz gerektiğini söyledi. Efsaneye göre, ani kaçış, Kutsal Tepe'de görünen Mercedes’in bakiresinin ortaya çıkmasından kaynaklandı ve Columbus ve adamlarının yere çivilendiği ve onu elde etmeden yerlileri tarafından yok edilmeye çalışılan haçtan aşağıya indiğini söyledi. onlara göre mucizevi bir şey.

Fatihler ve yerliler arasındaki Kutsal Tepenin savaşı olarak da adlandırılan ilk ciddi savaş sadece birkaç dakika sürdü ve bütün şeflerin İspanyol iktidarına teslim edilmesi anlamına geliyordu. Hangi sonuçları olurdu.

NOT: ÇEVİRİ GOOGLE TRANSLATER
KAYNAK:  https://www.historiadelnuevomundo.com/index.php/2010/04/la-batalla-de-la-vega-real/

--------------------------------------------------------------*****-------------------------------



OTUMBA SAVAŞI

Altında İspanyol fatihler olarak 1520 yılının Temmuz ayında, Hernan Cortes Tenochtitlan geri çekilirken, Aztek savaşçı büyük bir kuvvet Otumba ovalarında onları mücadele.

Ağır, bitkin yaralı ve sayıca az olmakla birlikte, İspanyol ordusu komutanı öldürmek ve onun standardı alarak işgalcileri kovmak için yine başardık. Mücadelesinin ardından İspanyollar ulaşabildiler Tlaxcala dost ili dinlenme ve yeniden toplamak için.

Tenochtitlan ve Kederli Gece
1519 yılında Hernan Cortes, 600 conquistadors bir ordunun başında, Aztek İmparatorluğu’nun cüretkar fethine çıktı. 1519 Kasım ayında, o Tenochtitlan ve şehir, haince tutuklandı Mexica İmparatoru Montezuma memnuniyetle sonra kenti ulaştı. Cortes ait fatih ordusuyla savaşan kıyısında iken 1520 yılının Mayıs ayında, Pánfilo de Narváez , onun teğmeni Pedro de Alvarado katliamının emrini Toxcatl Festivalinde Tenochtitlan silahsız binlerce vatandaşın. Öfkeli Mexica onların şehirdeki İspanyol davetsiz kuşattı.

Cortes döndüğünde sakin geri edemedi ve o barış kavmini dilenmek çalıştığında Montezuma kendisi öldürüldü. 30 Haziran tarihinde, İspanyollar geceleri şehrin gizlice çalıştı ama Tacuba geçitte görülmüşler. Vahşi Mexica savaşçı Binlerce saldırdı ve Cortes “noche triste” ya da bilinir hale geldi ne kabaca yarısı onun kuvvetini kaybetti “ Kederlerin Night .”

Otumba muharebesi
Tenochtitlan kaçmayı başardı İspanyol işgalciler, zayıf moralsiz ve yaralı idi. Mexica, Cuitlahuac yeni İmparatoru o denemek ve bir kez ve tüm bunları ezmek zorunda olduğuna karar verdi. Kendisinin yeni komutası altında bulduğu her savaşçı büyük bir ordu gönderdi cihuacoatl (kaptan-generalin bir çeşit), kardeşi Matlatzincatzin. 7 Temmuz 1520 tarihinde veya iki ordu Otumba Vadisi ister açık arazide toplandı.

İspanyol çok az barut bıraktığı ve Sorrows Night kendi toplarını kaybetmişti, harquebusiers ve topçu bu savaşa faktör olmaz öyle, ama Cortes yeterince süvari gün taşımak için sol vardı umuyordu. Çatışmadan önce Cortes onun erkeklere moral konuşması verdi ve düşman oluşumları bozmaya ellerinden geleni yapmaya süvarileri emretti.


İki ordu sahada bir araya geldi ve ilk başta, bu kitlesel Aztek ordusu İspanyolca alt edebilecek sanki gibiydi. İspanyol kılıç ve zırh yerli silah ve hayatta kalan üstündür olmasına rağmen conquistadors tüm savaş eğitimli gaziler idi kadar çok düşman vardı. Süvari, onların iş yaptı yukarı oluşturmasını Aztek savaşçıları önlenmesi karşın kesin savaşı kazanmak için çok az vardı.

Savaş diğer ucunda parlak giymiş Matlatzincatzin ve generallerini Spotting, Cortes riskli bir hareket verdi. Elinden geleni kalan atlı (Cristobal de Olid Pablo de Sandoval, çağırma Pedro de Alvarado , Alonso de Avila ve Juan De Salamanca), Cortes düşman kaptanları de sürdü. Ani, öfkeli saldırı sürpriz Matlatzincatzin ve diğerlerini aldı. Mexica Kaptan dengesini kaybedip Salamanca süreçte düşman standardını yakalayan, onun mızrak ile öldürdü.

Demoralize ve (doğrudan birliklerinin hareketleri için kullanılan) standart olmaksızın, Aztek ordusu dağılmış. Cortes ve İspanyolca En olası bir zafer çıkardı vardı.


Otumba muharebesi Önemi
Otumba Savaşı’nda ezici oran üzerinden imkansız İspanyol zafer olağanüstü şans Cortes’ run devam etti. istilacıları, dinlenme dostu Tlaxcala’da dönmek iyileşmek ve etki sonraki seyrini karar başardık. Bazı İspanyollar öldürüldü ve Cortes kendisi ordusu Tlaxcala iken birkaç gün komada düşmekten, mezar yaralandı.

Otumba muharebesi İspanyollar için büyük bir zafer olarak hatırlandı. onların lideri kaybı savaşı kaybetmek onları neden zaman Aztek konak onların düşmanı imha yakındı. Bu Mexica nefret İspanyol işgalciler hâlâ kurtulamadıklarını vardı son, en iyi şans, ama kısa düştü. ay içinde, İspanyolca ve son kez alarak, bir donanma ve saldırı Tenochtitlan kuracağına.

ÇEVİRİ: GOOGLE TRANSLATER
KAYNAKLAR:
Levy, Buddy … New York: Bantam 2008.
Thomas, Hugh … New York: Touchstone, 1993.
https://www.greelane.com/

--------------*****-------------------------------------**************-----------------------------------

RİZOFORA AĞACI VE MEYVESİ ( Paletüviye Ağacı )

Paletiviye ağacı akarsu boylarında, deniz kenarlarında yetişir. Suya, ya da toprağa dalmış olan kökleri, gövdeyi yerden birkaç metre yüksekte, havada tutar.

Paletüvlye ya da rizofora ağacı denen bu ağaç, nemli ve çamurlu topraklarda yetişir. Kökleri bataklıklarda hatta deniz suyunda bile dai-budak salabilir. Meyvalar, daha ağacın üzerindeyken İnce uzun bir kök salarlar. Meyva olgunlaşıp da ağaçtan kopunca alt taraflarındaki bu sivri kök çamura ya da batağa döşüp ok gibi saplanır. Senegal’de bir zamanlar Casamance nehri ağzında midye yüklü bir gemi batmıştı içindeki midyeler hemen oradaki bir paletüvlye ağacının kökleri üzerine salkımlar hâlinde tutunmuşlardı. Kökler üzerinde yerleşmiş olan midyeler rahatlıkla beslenmekte ve çoğalmaktadırlar.

---------*************-----------------*************---------------------

Araucano (Araucanian)

Araucanian , şu anda bereketli vadilerde ve güney-orta havzalarında yoğunlaşmış olan bir grup Güney Amerika Yerlilerinin üyesi.Şili , kuzeydeki Biobío Nehri'nden güneydeki Toltén Nehri'ne.

Kolomb öncesi Araucanlılar köy seviyesinin üzerindeki siyasi ya da kültürel birliği kendileri tanımamış olsalar da, İspanyollar coğrafi olarak üç Araucan topluluğunu seçti: Kuzeyde Choapa ve Biobío nehirleri arasında yaşayan Picunche, Orta Vadiler ve Huilliche arasında yaşayan Mapuche güneyde Toltén Nehri ile Chiloé Adası arasında ikamet ediyor . İspanyolların karşılaştığı ilk Araucanlar ( c. 1536)15. yüzyıldan beri İnka kültürel etkisi veya politik egemenliği altında yaşamış olan Picunche . Picunche dış kurallara alıştı ve İspanyollara çok az direnç gösterdi. 17. yüzyılın sonunda, Picunche İspanyol toplumuna asimile edilmiş ve köylü nüfusunun bir parçası olmuştur. En güneydeki insanlarHuilliche , çok uzun zamandır İspanyollara direnemeyecek kadar dağınıktı. Picunche gibi onlar da Şili'nin kırsal nüfusuna asimile edildi.

İspanya’nın Şili’ye vardığı zaman, orta Şili’nin çoğu, dağınık nüfus Mısır, mısır, fasulye, kabak, patates ve diğer sebzeleri yetiştiren Mapuche çiftçileri. Avlanırlar, avlanırlar ve gine domuzlarını et için saklarlardı; Lamalar, İnka ile kuzeye işlem gören ince kumaşların dokunması için hem ambalaj hayvanları hem de yün kaynaklarıydı. Metal işleme ve seramik yapım gelenekleri oluşturdular.

Mapuche, kuzeydeki Picunche'den daha fazla sayıda yabancı hakimiyete daha hoşgörülü davranıyordu. İspanya tehdidi karşısında, Mapuche köy seviyesinin üzerinde geniş çapta ittifaklar kurdu, savaşta atların stratejik kullanımını kabul etti ve Araucanian savaşları adı verilen bir dizi çatışmada , 350 yıl boyunca İspanyol ve Şili kontrolüne başarıyla direndi.

Ne zaman Pedro de Valdivia’nın seferi Şili’yi işgal etti ve 1541’de Santiago’yu kurdu. 1550'de Valdivia güneye doğru bastırdı ve Biobío Nehri'nin ağzında Concepción'u kurdu, ancak 1553'te o ve takipçileri altındaki Mapuche tarafından mağlup edildi.Valdivia'nın hizmetinde yaklaşık iki yıl geçiren bir şef olan Lautaro . Valdivia'nın felaketinden sonra Mapuche neredeyse Santiago'yu ele geçirdi, ancak savaş alanında Lautaro'nun ölümü ve Hintliler arasında bir çiçek hastalığı salgını koloniyi kurtardı. Başka bir şef Caupolicán , ihanetle ele geçirilip 1558'de İspanyolların ardından idam edilmesine kadar mücadeleye devam etti. Daha sonra İspanyollar, Mapuche'yi iki yüzyıl arasındaki sınır olarak kalan Biobío'nun güneyindeki orman bölgesine itti.

Şilililer Pasifik Savaşı'nda (1879-84) Peru ve Bolivya topraklarının dilimlerini kestikten sonra, kalan Mapuche'yi güneyde bastırdılar; Mapuche, 1840'ların sonunda orada Almanca konuşulan yerleşim bölgelerine baskın yapmaya başladı ve böylece Araucanian vatanına daha fazla yayılmasını engelledi. Şili ordusu tarafından mağlup olduktan sonra, Mapuche Şili hükümetiyle anlaşmalar imzaladı ve güneye doğru daha uzaktaki çekincelere oturdu.

ÇEVİRİ: GOOGLE
KAYNAK: https://www.britannica.com/topic/Araucanian

-------------------------------------/////////////-***************-------------------------------------



PATAGONLAR ( DEV PATAGON HALKI)

Bir dev kabilesi var mıydı?

Dolayısıyla, çelişkili kanıtların olduğunu gördük. Bazı kaşifler devasa oranlarda erkekler gördü; diğerleri ise uzun boylu ve iyi inşa edilmiş erkekler gördü, ama devleri görmedi. Bundan ne çıkarabiliriz?

Hiç şüphe yok ki, Tehuelche halkı, bugünlerde dünyadaki en uzun insanlar olan Sudanlı Dinka, Hollandalılar ve Hırvatlar ile kıyaslanabilecek kadar yüksek.

XVI To inci yüzyılda Avrupalılar, uzun boylu Tehuelche muazzam olmuş olmalıdır. O zamanlar, kuzey Avrupalıların ortalama yüksekliği ancak 1,67 m (5 ft. 6 inç) idi ve güney Avrupalılar daha da kısaydı (1.5 m ya da 5 ft.). 30 cm'den (1 ft.) Daha büyük erkeklerle yüz yüze geldiklerinde, çok etkilenmiş olmalılar ve şüphesiz onlara dev olarak adlandırılmış olmalılar.

Ne yazık ki, Tehuelche bir yarış XIX kayboldu olarak inci yüzyılın; Patagonya bozkırlarının gururlu, kuvvetli bir şekilde inşa edilmiş ve uzun boylu yerlileri şimdi sadece bir anıdır. Ancak, Van Noort, Frezier ve Byron tarafından bildirildiği gibi Tehuelche yalnız değildi; Tiremenen devasa ve savaşçı bir grup daha vardı . De Rueda tarafından görülen ve 1641'den bu yana başka bir kaşif tarafından rapor edilmeyen

sakallı belli kakao Caucauhue olabilirler mi?

Bölgede dev boylu herhangi kabile kayıt yok çağdaş ana akım antropologların görüşleri aksine olsa, biz van Noort en altında yatan gerçeklik payı olabileceğini düşünüyoruz Tiremenen .

Yavaş yavaş kaybolan dev adamların kabilesi olabilirlerdi; ata binme Tehuelche ile rekabet edemeyen bir grup “ayak-Kızılderililer”. Muhtemelen ilk Avrupa kaşifleri tarafından karşı karşıya bırakılan ve savunmasız oldukları (küçük çiçek, kızamık ve hatta soğuk algınlığı) hastalıklarla zayıflamışlardı. Her iki faktör - zindelik ve savaş - onları Avrupalılar tarafından ilk gördükleri kıyıdan uzaklaşmaya zorladılar ve zorlu Tehuelche düşmanlarına karşı son dayanaklarını And Dağları'na götürdüler.

Bir şekilde, en son gördükleri 1700'lerin sonlarına kadar hayatta kalmayı başardılar ve Güney Tehuelche gruplarıyla (Aonikenk) kanlı savaşlardan sonra aniden ortadan kayboldular.

Biz XIX raporlarında bu hipotez etkili olduğuna işaret bulmak inci yüzyıl Patagonya kaşifler:

1898-1929 yılları arasında Patagonya'da yaşayan bir Amerikalı olan Ned Chace, “ Patagonya'daki Kızılderililer'in Tehuellerden farklı, onlardan daha büyük ve onlara düşman ” yerlilerinden duydukları çağdaş yerlileri duymuşlardır . [49] Boleadora kullanan Tehuelche'den farklı olarak (bu taş silahlar hakkında bilgi için, Tachwüll'deki yazıya bakınız ), aynı taş uçlu okları ve Paleo-Kızılderililerin ve Pigafetta Patateslerinin kullandığı “ bola perdida ” yı kullandılar. Bu açıkça yaya yaşam tarzını gösterir (ata binerken ok ve yay kullanmak zordur).

Ayrıca, Gallegos yakınlarındaki bir mağarada Tehueller tarafından yakalanan ve orada ölümüne sigara içen bu dev Kızılderililerin sonunun öldürüldüğünü duymuştu.”. [12]

Chace dev olduklarından emindi, çünkü bazı eski mezarları kazmıştı ve bir tanesinde zemine yaslandığında “ dizinden iki santim [5 cm] yukarı çıkan çok büyük bir bacak kemiği bulmuştu . Chace 5 ft. 11 inç uzunluğunda [1,80 m] ”idi, bu yüzden kemikler gerçekten büyüktü. [12]

Bununla birlikte, kabilenin kabileyi kestiği Güney Santa Cruz'da savaşan eski korkunç savaş hikayeleri hakkında doğru ve güvenilir raporlar var; bunlar dev Tiremenen'in ölmekte olan acılarını yansıtabilir .

İtalyan kaşif Giacomo Bove, 1881'de, García adında yerel bir “gaucho” (Arjantinli kovboy), güney Santa Cruz'da inek sürerken “ kemiklerle dolu bir vadi ” ile karşılaştığını söyledi; Onlar devi ve insandı, “sönmüş bir ırk […] devasa iskeletleri olan bir erkek milleti ”. [13]

Arjantinli kaşif Ramón Lista, Aonikenk'ten benzer hikayeler duydu ve “ Tehuelche tarafından mağlup edilen bir yarışın evi olabileceğine ” inandığı Gallegos Nehri'nin ortası boyunca bazı mağaralar hakkında yazdı . [14]

Arjantin donanmasının bir subayı olan Carlos M. Moyano, 1886'da bu mağaraları araştırdı, zeminin kemikleriyle dolup taşdığını bildirdi; yerli rehberi, “ çok sayıda 'kızgın' Kızılderili'nin savaştığı bir yer olduğunu söyledi. ”. [15]

Chace'nin yorumlarına rastlayan Moyano, mağaralardan birinin “boğulan mağara” olarak bilindiğini belirtti.

Yukarıda sözü edilen kesin kanıtlar, her şeyden önce, Patagonya devleri, Tiremenen efsanesinde , Tehuelche'leri tarafından yok edildikten sonra Dünya'nın yüzünden sessizce kaybolan belli bir kabilenin kabilesi mensuplarının gururlu üyeleri ile ilgili bir gerçek olabileceğini ima ediyor . Kemikleri Gallegos Nehri tarafından toza dönüşüyor.

Onlara mütevazi tavrım bu “gayri resmi damga” dır:

Büyük Patagonya'ya olan saygım , bir pul . Telif Hakkı © 2007, Austin Whittall tarafından


KAYNAKÇA:
[12] Le Moyne Barrett, R. ve Barrett K., (1931). Patagonya'da bir Yankee, Edward Chace . Boston: Houghton Mifflin. sayfa 89 - 90.
[13] Bove, G., (2005). Expedición a la Patagonia: Bu arada, 1881-1882 yılları arasında avustralyalı avukatlar vardır . B. Aires: Süreklilik. sayfa 16-7.
[14] Lista, R., (2006). Viaje a la Patagyonia Austral (1879). Los Indio Tehuelches. Una raza que desaparece (1894) . B. Aires: Kıta-Pax. pp. 86.
[15] Moyano, C., (1999).Exploración de rios Gallegos, Coile, Santa Cruz ve Canales del Pacífico . B. Aires: Ed. Confluencia. pp. 25 - 32. Telif Hakkı 2009, Austin Whittall © Patagonian Monsters

ÇEVİRİ: GOOGLE TRANSLATER

---------------*------***********---------------------*************--------------------------*------------


TAPİR

Tapir, domuza benzeyen, burunlarının kavrama özelliği olan ve otlanarak beslenen büyük memelilerden oluşan Tapirus cinsindeki hayvanların ortak adıdır.

Serüvenciler kitapta bolbol tapir avlatıklarından bahseder.

---------------**************---------************---------***********************----------



Iroquois yerli halkı

Zamanında Amerika kıtasında yaşayan bir yerli halk.

Yerli halklarla ilgili RESİM ARŞİVİ  isteyenler buradan bakabilirler:
https://tr.pinterest.com/pin/322077810829479411/?lp=true

-------------------------------****************-------------*-----------------**************-------------


İllinois yerli halkı

Zamanında Amerika kıtasında yaşayan bir yerli halk.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YARATICI / 2023

  YARATICI / 2023 Yönetmen: Gareth Edwards Oyuncular:  John David Washington , Madeleine Yuna Voyles , Gemma Chan , Allison Janney , Ken Wa...