16 Eylül 2022 Cuma

ZAFER YOLLARI / (1957)

 


ZAFER YOLLARI /  (1957)

Yönetmeni: Stanley Kubrick

Oyuncular: Kirk Douglas, Ralph Meeker, Adolphe Menjou,

Orijinal adı: Paths of Glory

Senaryo:  Humphrey Cobb, Stanley Kubrick

Süre (dk.):  88 Dk.


YORUM1:

1. Dünya Savaşı sırasında Ant Tepesi'ni ele geçirmeye çalışan Fransız general Broulard, tepeye bir intihar timi göndermeye çalışır. Bunu reddeden askerlerin sonu ise çok çarpıcı olacaktır. Askeriyedeki çarpık, mantıktan uzak sistemi sarsıcı bir üslupla dile getiren Paths of Glory, Stanley Kubrick farkıyla harika bir esere dönüşmüş.

YORUM2:

Fransız ordusundaki komuta kademesinin savaşmak istemeyen askerlere gözdağı verip korkutmak amacıyla suçsuz askerleri kurşuna dizmesidir. Fransız Ordusu da savaş sırasında diğer müttefik orduları gibi korkaklık suçundan dolayı infazlar gerçekleştirmiştir. Ancak filmin merkezinde duran sorun, verilen emre karşı gelerek saldırıya geçmeyen tüm cephenin yerine rastgele seçilen askerlerin kurşuna dizilmesidir. Bu tür cezalandırma tarihte Romalılar tarafından yaygın olarak uygulanmıştır. Onuncunun cezalandırılması olarak dilimize çevrilebilecek decimation cezasında suçlular arasından her on kişiden bir tanesi öldürülerek ceza uygulanır. Bu ceza Fransız Ordusunda, Flanders yakınlarında 15 Aralık 1914 tarihinde geri çekilen Cezayir Alayı 8.Tabur 10. Bölük askerleri hücum emrine uymayınca uygulanmıştır.

YORUM3:

Zafer Yolları, savaşın insan hayatı üzerindeki etkilerini anlatıyor. Birinci Dünya Savaşı kaos ortamanın içerisinde Fransız generali Broulard, General Mireau’ya Almanların yönetimindeki Ant tepesinin ne pahasına olursa olsun ele geçirilmesi emrini verir.. General Mireau, askerlerinin hayatını tehlikeye atan bir ölüm yürüyüşü niteliğindeki bu görevi şahsi çıkarları uğruna kabul eder. Görev süresince hiçbir şey beklendiği gibi gitmez ve birliğin başarısızlığa uğrayacağı kesinleşir. Bu noktadan sonra Mireau’nun mevki ve rütbe için tehlikeye attığı bu askerler üzerinden oynadığı kirli oyunlar ve insanlık dışı eylemler, savaşın kaotik ortamı içerisinde insan hayatının ucuzluğunu ortaya koyar. Stanley Kubrick’in gerçekçi başyapıtı uzunca bir süre çeşitli ülkeler tarafından sansüre uğramış, gösterimi yasaklanmıştır.


İZLEYİCİ YORUMU: Gerçekten o zamanın şartlarını göz önüne alırsak çok zor çekilmiş gibi gözüküyor. Senaryo zaten  akıyor. Güzel bir klasik film seyrettim. Bu arada generale de hasta oldum.  Filmin neden bir süre yasaklandığı belli oldu. Allah böyle generallerden korusun ordularımızı.

IMDB PUANI: 8,5

SEYRETMEK İSTERSENİZ FİLMİN LİNKİ AŞAĞIDADIR:

LİNK1:

https://www.tekfullfilmizle5.com/zafer-yollari-turkce-dublaj-izle.html


LİNK2:

https://ugurfilm3.com/paths-of-glory/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YARATICI / 2023

  YARATICI / 2023 Yönetmen: Gareth Edwards Oyuncular:  John David Washington , Madeleine Yuna Voyles , Gemma Chan , Allison Janney , Ken Wa...