4 Eylül 2022 Pazar

Egri Csillagok (Stars of Eger) - Eğri Yıldızları / ( 1968 )

 

Egri Csillagok (Stars of Eger) - Eğri Yıldızları 

Yıl: 1968

Yönetmen: Zoltán Varkonyi

Oyuncular: István KovácsVera VenczelImre Sinkovits,György Korga,Gábor Mádi Szabó,Vera Szemere,

Senaryo: István Nemeskürty

Roman Yazarı: Géza Gárdonyi

Çekim yerleri: Pilisborosjenõ, Macaristan

Üretim şirketi: mafilm

Süre (dk.):  146 Dk.

Egri Csillagok (Stars of Eger) - Eğri Yıldızları, 16. yüzyıl Macaristan'ının küçük bir köyünde yaşayan Eva ile Gregor adlı iki Macarın, küçüklükten gelişen aşkı ve onların Osmanlı'ya karşı direnen Macar kralı ile ilişkilerinin öyküsünü anlatıyor. Filme leitmotif olarak yansıyan yanı konu, sihirli olduğu belirtilen ay-yıldızlı bir yüzüğün elden ele dolaşması. Ama adından da belli olduğu gibi asıl hikaye, Kanuni Sultan Süleyman zamanındaki Macaristan ve Osmanlılar tarafından kuşatılan Eğri kalesinde yerel halkın gösterdiği dirençtir.

NOT1: 

Osmanlı işgali sırasında Macaristan hakkında büyük gerçeklerle dolu tarihi aksiyon filmi

Bu, dönemin en iyi Macar oyuncuları ve yönetmenleriyle yapılmış, çok iyi yönetilmiş bir tarihi kurgu filmi. Neredeyse yarım yüzyılda film orijinal eğlence, eğitici ve ilham verici değerinden hiçbir şey kaybetmedi. Hikaye, dayandığı kitabı takip ediyor: Géza Gárdonyi'nin Egri Csillagok (Eger'in Yıldızları). Filmin teması sağlam tarihi gerçekler etrafında inşa edildi: bir avuç kahramanca cesur erkek ve kadın, kuşatılmış Eger (Macaristan) kalesini Türk İmparatorunun güçlü ordusuna karşı 1552'de bir aydan fazla tuttu. István Dobó ve Gergely Bornemissza, tıpkı Bálint Török ve István Majláth gibi gerçek tarihi kişilerdi. Son ikisi, Türkler tarafından "dostça davet" bahanesiyle kaçırıldıktan sonra hayatlarının geri kalanını meşhur Yedikule kalesinde (İstanbul) geçirdi. Gergely Bornemissza gerçekten çok yetenekli ve yaratıcı bir topçu komutanıydı. Bir başka üzücü gerçek de, Kral Ferdinand'ın, Macarlara zor durumda maddi veya insan gücü katkısıyla etkin bir şekilde yardım etmeyi reddetmesiydi. 

NOT2: 



Yazar:  Géza Gárdonyi

Eserin adı : Eger'in  Yıldızları

Tür:  tarihi ve gençlik romanı

Eserin Kökeni: Yazar 1897'de Eger'e  taşınmış ve romanı kapsamlı bir araştırmadan iki yıl sonra burada yazmıştır. İlk adı Hold és czillagoks ve alt başlığı Gergely diák'tı.1899'da roman Pesti Hírlap'ta devam kitapları ve iki yıl sonra kitap olarak yayınlandı.

NOT3:

Bálint Török - Transdanubyalı bir asilzade (1504-1551), Mohaç Savaşı'nı izleyen on buçuk yılda tartışmalı bir yaşam tarzına sahip bir politikacı. 1541'de Buda Kalesi'nin işgali sırasında padişah onu yakalayarak İstanbul'daki Yedi Kule hapishanesine hapsetti ve ölümüne kadar orada hapsedildi. Gárdonyi Egri yıldızları c. Romanında önemli bir rol oynayan Gergely Bornemissza , mahkemesinde yetiştirilir , yakalanmasına tanık olur ve daha sonra velinimetini kurtarmak için aşkı ve arkadaşlarıyla birlikte İstanbul'a gider.

İZLEYİCİ NOTU: 

Film gerçekten büyük emeklerle yapılmış. Savaş sahneleri çok kalabalık figüranlarla çekilmiş. Resmen bir ordu gibi. Kostümler efsane. Mutlaka seyredin. Bu arada Osmanlıyı kötülüyor falan diyorlar. Yani adamları kaç yüzyıl baskı altında tutmuşuz, elbette biraz etki olacak diye düşünüyorum. 

IMDB PUANI: 7,4

SEYRETMEK İSTERSENİZ FİLMİN LİNKİ AŞAĞIDADIR:

https://ugurfilm3.com/egri-csillagok/ 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YARATICI / 2023

  YARATICI / 2023 Yönetmen: Gareth Edwards Oyuncular:  John David Washington , Madeleine Yuna Voyles , Gemma Chan , Allison Janney , Ken Wa...