28 Mayıs 2022 Cumartesi

SEMERKANT ( Amin Maalouf )

 


SEMERKANT  ( Amin Maalouf )

YAZAR: AMIN MAALOUF

YAYINEVİ: YAPI KREDİ YAYINLARI

ORİJİNAL ADI:  SAMARCANDE

ÇEVİREN: ESİN TALU ÇELİKKAN

TÜR: ROMAN

SAYFA ADETİ: 249 

BASIM TARİHİ:  1.BASKI / EKİM 1993 

NOT1: Ömer Hayyam'ın Rubaiyat adlı eserinin tarih yolculuğu

NOT2: İranlı şair ve gökbilimci Ömer Hayyam'ın Rubaiyat adlı elyazması eserinin 1072 yılında Semerkant'ta başlayan ve 1912'de Titanik'te biten hikâyesini ele almaktadır.

OKUYUCU YORUMU: Kitabımız 4 bölüme ayrılmış şekilde yazılmış. Açıkçası anlatımı ve konu geçişleri gayet başarılı. Yazarın başka kitabı olan Afrikalı Leo dada bunu gördüm. 

Romanımız Ömer Hayyam'ın hayatından kesitlerle o dönemin siyasal yapısından da bahsetmektedir. Sonra Haşaşilerin nasıl oluştuğu, nasıl tehlikeli bir grup olduğu, Hasan Sabah ortaya çıkışı, yükselişi, Alamut Kalesi'nin haşaşilerin eline geçişi. Ömer Hayyam'ın ölümüne denk gelişen olaylar. Ve Yazdığı kitabı kaybetmesi. Roman kahramanımızın kitabın izinden giderek İran'a gelmesi. İran da ki siyasi yapı ve demokrasi ayaklanmaları, savaşlar ve mücadele yılları. Kayıp Ömer Hayyam'ın kitabının ortaya çıkması. Tekrar kaybı, kaybıyla birlikte gelişen olaylardan bahsediyor. 

Çok güzel bir roman mutlaka okuyun. Okudukça okumanız gelecek. Yazarın yorumu ve anlatımı zaten çok iyi. Ve çeviren tabi ki çok önemli. Tarih romanı sevenler özellikle okumalı diye düşünüyorum.  


YARATICI / 2023

  YARATICI / 2023 Yönetmen: Gareth Edwards Oyuncular:  John David Washington , Madeleine Yuna Voyles , Gemma Chan , Allison Janney , Ken Wa...