23 Nisan 2022 Cumartesi

HAYVAN ÇİFTLİĞİ ( GEORGE ORWELL )

 


HAYVAN ÇİFTLİĞİ ( GEORGE ORWELL )

ÖNEMLİDİR:  Arkadaşlar benim okuduğum kitap yukarıda resmi olandır. Araştırmam neticesinde yayın evi kitabın ismini yanlış yazmış ki ingilizce orijinal ismi  Animal Farm dır. Türkçesi Hayvan Çiftliği'dir. 


YAZAR: GEORGE ORWELL

YAYIN EVİ: İNKILAP KİTABEVİ

ORİJİNAL ADI: Animal Farm

ÇEVİREN: LEYLA MORALI

SAYFA ADETİ: 136

BASIM TARİHİ: 1990 / 2.BASKI

NOT1: Hayvan Çiftliği, George Orwell'in mecazi bir dille yazılmış, fabl tarzındaki siyasi hiciv romanı. Roman ilk olarak 1945'te Birleşik Krallık'ta yayımlandı. 1996'da ise geçmiş tarihler için verilen Retro Hugo Ödülü'nü 1946 senesi için aldı. Roman, Stalinizmin eleştirisidir.

NOT2: Fazla çalıştırılan ve kötü muamele gören hayvanlar bir gün toplanıp yaşadıkları çiftliği ele geçirirler. Sonunda söz sahibi olmuşlardır, çiftlikte daha adil ve eşit bir toplum oluşturmaya kararlıdırlar. Domuzların öncülüğünde bu yeni düzeni kurmak için çalışmaya başlarlar. Bu düzen ilk başta çiftliğin gelişmesini sağlasa da zamanla hayvanların öngöremediği sorunlar ortaya çıkacak ve eskisinden daha acımasız bir rejim kurulacaktır.

Hayvan Çiftliği George Orwell’in modern klasikler arasına girmiş ikinci ünlü romanı ve çarpıcı bir politik taşlamadır. Şimdiye kadar yazılmış en iyi sistem eleştirilerinden biri olan bu roman, özgürlük amaçlı bir devrimin nasıl tek adamlığa evrilebileceğini gözler önüne serer. George Orwell’in alegorisi, bugün özgürlüğün saldırıya uğradığı her durum ve yerde güncelliğini koruyor.

OKUYUCU YORUMU: Kitabımız hiç bilgi sahibi olmadan okuyunca; ilk izlenim sanki çocuk kitabı gibi bir şeyle karşılaşacağımız izlenimi vermektedir. Okumaya başladığımızda ise bize isim, hedef, ideoloji, ülke gibi bilgiler vermeden çok şey anlatıyor. Yazar bu kitabı Sovyetler Birliği için yazdığını belirtiyor.  Geçerliliğini günümüzde de koruyan bir konu anlatılmaktadır. Nereye isterseniz oraya uyarlana bilir. Ayrıca sinemaya da uyarlanmıştır.



SEYRETMEK İSTERSENİZ FİLMİN LİNKİ AŞAĞIDADIR:

https://www.youtube.com/watch?v=us2usHI6FoE

NOT: FİLM ALT YAZILI OLUP, HEMEN HEMEN KİTABA BİREBİR SADIK KALINMIŞ ŞEKİLDE ÇEKİLMİŞTİR.  ÖNCE KİTABI OKUYUP SONRA SEYRETMENİZİ TAVSİYE EDERİM.


MURTAZA ( ORHAN KEMAL )

 


MURTAZA ( ORHAN KEMAL )


YAZAR: ORHAN KEMAL

 YAYIN EVİ: VARLIK YAYINLARI

SAYFA ADETİ: 158

BASIM TARİHİ:  1957 / 2.BASKI

OKUYUCU YORUMU:

Kitabımız roman türünde olup, Orhan Kemal'in seçkin eserlerindendir. Murtaza muhacir olarak gelmiş, kendisine verilen toprakları değerlendirememiş, takıntılı bir tiptir. Karakolda önceleri bekçilik yapmış, sonrada karakol amirinin kendisinden kurtulmak için rica ettiği bir fabrikada yönetici ahbabının işe almasıyla  kontrol olarak işe başlar. Kendisini göreve, vazifeye kaptırmış olan kahramanımız aslında bir bakıma zayıf yönünü de belli etmektedir. Ve hata yapmaktan korktuğu için gerekirse her şeyini bile feda edebilen bir kişiliğe bürünmüştür.    

Sinemaya da birden fazla uyarlanmıştır. Filmde bir çok konu kitaptaki gibi işlenmiş olup, tabi ki farklılıklarda gözükmektedir. Kitabı okuduktan sonra filmi seyretmenizi tavsiye ederim. 


1-  FİLM KÜNYESİ: MURTAZA

Yıl: 1965

Özellikler: Siyah Beyaz

Yönetmen: Tunç Başaran

Oyuncular: Müşfik Kenter, Ayfer Feray, Tunç Oral,Yılmaz Köksal, Mine Sun, Mümtaz Ener, Atilla Ergün, Faik Coşkun, Muammer Gözalan , Asım Nipton, Selahattin İçsel, Altan Günbay, Ahmet Turgutlu, Hayri Caner, Osman Türkoğlu, Tevfik Urgal

Senaryo: Recep Ekicigil

Yapımcı: Eşref Ekicigil, Recep Ekicigil

Görüntü Yönetmeni: Mengü Yeğin

Süre (dk.):  101 Dk.

Firmalar: Artist Film (Yapım)

Firmalar: Erman Film (SESLENDİRME)

İZLEMEK İSTERSENİZ FİLMİN LİNKİ AŞAĞIDADIR:

https://www.youtube.com/watch?v=on0lNKMWMgs 


**************  

2-  FİLM KÜNYESİ: BEKÇİ 


Yıl: 1986

Özellikler: 35 mm, Renkli 

Yönetmen: Ali Özgentürk

Oynayanlar:  Müjdat Gezen , Güler Ökten , Halil Ergün , Macit Koper , İhsan Yüce , Orhan Çağman , Ferda Ferdağ , Nurettin Şen , Neslihan Acar , Menderes Samancılar , Halil Ökten , Reha Bilgen , Damla Coşkuner , Selahattin Fırat , Ajlan Atlı , Saim Yavuz , Ajlan Aktuğ , Damla Coşkunoğlu , Refik Durbaş , Ülkü Ülker , Erdal Özyağcılar , Ali Demirel 

Senaryo: Işıl Özgentürk

Yapımcı : Ali Özgentürk

Müzik Sarper:  Özsan

Görüntü Yönetmeni:  Ertunç Şenkay

Süre (dk.):  100 Dk.

Konu : Balkan savaşının kahramanlarından Kolağası Hasan Bey’in torunu olan Murtaza, yaşamını bir fabrikada bekçilik yaparak kazanır. İşine bağlıdır. Ancak despotça ve acımasız bir baskı biçimiyle fabrika işçilerini yıldırmaktadır. Herkesin alay konusu olduğu bu  ‘vazife tutkusu’  Bekçi Murtaza’yı giderek hasta ve çekilmez bir hale getirirken çevresinden koparacaktır.

NOTLAR: İran, Almanya ve Fransız televizyonlarında gösterildi.

İtalya Venedik Film Festivali'nin yarışmalı bölümüne seçilen ilk Türk filmi olma özelliği taşıyor.


İZLEMEK İSTERSENİZ FİLMİN LİNKİ AŞAĞIDADIR:

https://www.youtube.com/watch?v=aXEZdtp-Q0w


KALEMİMİN SAPINI GÜLLE DONATTIM ( FERHAN ŞENSOY )

 


KALEMİMİN SAPINI GÜLLE DONATTIM ( FERHAN ŞENSOY )


YAZAR: FERHAN ŞENSOY

YAYINEVİ: ORTAOYUNCULAR YAYINLARI

SAYFA ADETİ: 541

BASIM TARİHİ:  2001/  6.BASIM

OKUYUCU YORUMU:

Kitabımız Büyük Usta Ferhan Şensoy'un anılarını anlatıyor. Çocukluğundan başlayıp gençlik yılları anılarından, aile üyelerinin hatıraları, eski İstanbul, o zamanın yaşantıları ve  Avrupa da aldığı eğitimler, aşkları v.s. bir çok konudan bahsediyor. Okurken bazen gülecek, bazen de ''vay anasını adam neler görmüş, yaşamış'' diyeceksiniz. Mutlaka okumanızı tavsiye ederim. 


YARATICI / 2023

  YARATICI / 2023 Yönetmen: Gareth Edwards Oyuncular:  John David Washington , Madeleine Yuna Voyles , Gemma Chan , Allison Janney , Ken Wa...