20 Şubat 2022 Pazar

TOMRİS HATUN ( 2019 )

 

TOMRİS HATUN ( 2019 )


Yönetmen:  Akan Satayev

Oyuncular: Eduardo Minett, Ghassan Massoud, Zarina Yeva, Almira Tursyn, Ilez Badurgov, Aizhan Lighg, Ricardo Barona, Yerden Telemisov, Adil Akhmetov, Darío Ripoll, Saltanat Serkebava, Lenny Sundel, Berik Aytzhanov

Orijinal İsmi: Tomiris

Süre: 156 DK.

Tür: TARİH

Milattan önce 6. Yüzyılda geçen tarihi savaş filmi. Saka Türklerinin başında olan Tomris Hatun ile gözünü büyük bozkırlara diken Pers kralı Kiros’un arasında geçen büyük ve destansı savaşı konu alan film döneme ışık tutuyor. Yetenekli bir savaşçı olmaya kendini adayan Tomris Hatun, ailesindeki ve halkındaki insanların kaybını azaltmaya ve sağ çıkmaya mecburdur. Bunun yanında da tek isteği halkını yani İskit / Saka kabilelerini yetkisi altında birleştirmek ve özgür kalmaktır.

İZLEYİCİ NOTU: Film gayet hareketli. Oyunculuk, film içinde anlatım, zamanına uygun şekilde kurgu v.s...  Gayet güzel tarihi bir film. IMD puanı çok az 7,2 gibi olabilirdi. 

IMDB PUANI: 5,7

SEYRETMEK İSTERSENİZ FİLMİN LİNKİ EKTEDİR:

https://fullhdfilmizle.pw/tomris-izle/



İNSANLAR MAYMUN MUYDU? ( HÜSEYİN RAHMİ GÜRPINAR )

 


İNSANLAR MAYMUN MUYDU? ( HÜSEYİN RAHMİ GÜRPINAR )


YAZAR: HÜSEYİN RAHMİ GÜRPINAR

YAYIN EVİ: ATLAS KİTABEVİ

SAYFA ADETİ: 310

BASIM TARİHİ: 1968 / İLK BASKI 

NOT: İlk yayınlanması 1934 yılında Cumhuriyet gazetesinde  bölüm bölüm yayınlanmıştır.  Yazarın ölümünden sonrada kitap olarak yayınlanmıştır.   

OKUYUCU YORUMU:  Yazarımız ; yaradılış konusunda bilim dünyasının durumundan etkilenerek, günün şartları ve durumlarını göz önüne alarak  yazdığı ''İNSANLAR MAYMUN MUYDU?'' isimli komedi tarzı romanını biz okuyuculara sunmuştur. 

Bir filozofun başından geçen, mahalle baskıları içinde bir toplumda ailesiyle birlikte yaşamasını konu alır. Korku,gerilim,metafizik konularını komediyle sentezleyen yazarın bu konuda birçok başka eserleri de mevcuttur. Ön meşhurlarından biride  Gulyabani isimli kitabıdır. Kitapta ayrıca eski İstanbul'dan da yaşam konusunda bilgiler vermektedir.



KAZANCI YOKUŞU ( FERHAN ŞENSOY )

 


KAZANCI YOKUŞU ( FERHAN ŞENSOY )

YAZAR: FERHAN ŞENSOY

YAYIN EVİ: ORTA OYUNCULAR YAYINLARI

SAYFA ADETİ: 119

BASIM TARİHİ: 1986

OKUYUCU YORUMU: İstanbul'un Taksim kazancı yokuşu sakinlerini konu alan kitap gerçekten çok samimi şekilde yazılmış olup, güncel konuşma şekliyle adeta kendimi kitabın içindeki olaylara gözlemciymişim gibi hissettim. Kitabın kahramanlarına bayıldım.  Yorum-anlatım zaten efsane. Okurken çok güldüm, çok eğlendim. Mutlaka okuyun. 


TÜRK MİTOLOJİSİ ( MURAT URAZ )

 

TÜRK MİTOLOJİSİ ( MURAT URAZ )


YAZAR: MURAT URAZ

YAYIN EVİ: MİTOLOGYA YAYINLARI

SAYFA ADETİ: 340

BASIM TARİHİ: 1992-BİRİNCİ BASKI

OKUYUCU YORUMU: Yazarımız Murat Uraz Bey'in titiz çalışmasından doğan Türk Mitolojisi Kitabı, harika bir  başucu kitabı haline gelmiş. Kitapta eski uygarlıklara ait mitolojilerden, okuyucuyu sıkmadan, anlaşıla bilecek şekilde yorum ve içeriklerle  çoğu yerde şaşırtan bilgilerle muhteşem bir kitap olmuş. 

Kitabı okurken bir çok kültürümüze ait adetleri de  görüp şaşırmamak elde değil. Örneğin; Eski bir şaman adeti olan ; Ay tutulmasında  havaya ok atıp, bağırmak ses çıkarmak, davul çalmak.  Günümüzde ise havaya ateş edilmesi  yada teneke-davul gibi şeyler çalınması gibi. Ne kadar benzer ve aynı değil mi?

Yada ölen bir kişinin üzerine bıçak koymak gibi. Buda eski bir şaman adeti. ölen kişinin ruhunun hala ölü evinde bulunduğunu ve ruhu çalacak kötü güçlerin bıçağı görüp korksun diye ölünün üstüne bırakması adeti meğer şamanlardan kalan bir gelenekmiş.

Şamanlarda bir başka gelenek ise; ölü evinde 7 gün sonra ve 40 gün sonra dualar edilip yemek yenmesi olayı. 

Bunun gibi birçok adetler hala günümüze kadar gelmiş ve devam etmektedir. 

Televizyonlarda çeşitli dizilerde işlenen ''destan dizisi yada yalnız kurt , kuruluş osman'' gibi yapımlarda da sık sık konusu işlenen eski mitolojik anlatımlarla karşımıza çıkmaktadır. 

Kitaptan bir alıntı ile konuyu toplayalım; Kitabımızın 250 sayfasında der ki:   '' Saba'ya konulan maddelerden bir çeşit rakı da çıkarılırdı ki buna da Araki denirdi.

Türkler arasında üzümden içki yapıldığı gibi, arpadan yapılmış, bira kıvamında Sydra denilen bir içki de vardı.

Kavrulmuş arpa unu ve süt ile sıvı halinde yapılan içkiye Potka derlerdi.'' 

Not alarak okumak istedim fakat kitabın her bir sayfası not değerinde olup, o kadar çok bilgi var ki açıkçası yazmanın bir manasının olmadığını düşündüm. Kitabın tamamı inceleme alanı bakımından ansiklopedik bilgilerin kısmen özetlenmişi olarak düşüne biliriz. Özellikle tarih severlerin mutlaka okumasını isterim.   

 


YARATICI / 2023

  YARATICI / 2023 Yönetmen: Gareth Edwards Oyuncular:  John David Washington , Madeleine Yuna Voyles , Gemma Chan , Allison Janney , Ken Wa...