MAHALLENİN KISMETİ ( AZİZ NESİN )
BASIM YILI: 1981
YAYIN EVİ: Kardeşler Basımevi
BASKI BİLGİSİ: Sekizinci Baskı / İSTANBUL
SAYFA ADETİ: 206 Sayfa
Kitabımız Aziz Nesin'in çeşitli hikayelerinden derlenmiştir. Kendi başından geçen konuları da işleyen yazar, mutlaka okunması gereken bir eserle karşımıza çıkıyor.
Not: Aziz Nesin'in, Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz, Zübük, Gol Kralı eserleri, film uyarlaması da yapılmıştır.
Kitap içindeki hikayeler şöyledir:
Mahallenin Kısmeti: Bir mahallede geçen hikayemiz, mahalle halkının yozlaşmış ve ahlaksızlaşmış duygularını ortaya çıkartan, ibretlik bir mesaj veriyor. Bir atasözüyle anlatırsak: Çalma elin kapısını, çalarlar kapını bence yeterli bir açıklama diye düşünüyorum.
Tavsiye Kartı: Bir kişinin tanıdığından işe girmek için aldığı tavsiye kartını konu alan hikayemiz, yaşanan eğlenceli ve komik, birazda düşündürücü olayları anlatıyor.
Eşek Hangi Yandan: Mükemmel bir hikaye olan ''Eşek Hangi Yandan'' bir siyasi parti üyesinin yaranmak için neler yaptığını anlatan harika bir hikayedir.
Canım Kardeşim: Birbirini çekemeyen iki kişinin birbiri arkasından atıp-tuttukları laflar ve olayları anlatan hikayemiz, çok eğlenceli ve komik.
Deniz Ayakaltında: Deniz gören bir ev hayali olan kahramanımız, sonunda parasına göre bir ev tutar. Ama evde bir şeyler gariptir. Konusu bakımında eğlenceli ve komik bir hikayedir.
Az Daha Vali Oluyordum: Bir tanıdığının siyasete girerek önemli bir mevkiye geldiği için kendisinden bir iş rica eden kahramanımız, öyle bir duruma geliyor ki neredeyse vali olacakken . v.s. gerisi kitabımızda. Harika eğlenceli bir hikaye ile yazar adeta sizi gülme krizine sokma garantisi veriyor.
Üç Meleğin Anası: Hikayemiz sokakta yatıp kalkan bir garibanın yanından geçerken gören bir zengin kadınla olan macerasını anlatıyor. Yazar ; Zengin ile fakirin arasındaki düşünce uçurumunun ne kadar farklı olduğunu anlatan hikaye ile karşımıza çıkıyor.
Fırça Kılı: Bir adamın hastalanan dayısının başından geçen olayını anlatır. Dayısı çok zengindir fakat kimseye belli etmez, hastalanıncaya kadar bu böyle bilinir. Hastalığına çare bulmak için varını yoğunu harcar ama çare bulamaz. Bu hikayemiz okuyucuya hayat dersi veren trajikomik bir öyküyü anlatır.
Taşra Muhabirinin Fotoğrafı: Bir kasabada geçen eğlenceli komik olayları anlatır. Kasabanın fotoğrafçısı devlet büyüklerinden kimin resmini vitrine koyarsa o göreve gelir, kimin resmini indir ise o görevinden alınır.
İlle de Amerikalı: Zengin, birbirini çekemeyen gayrimüslüm vatandaşların birbirlerinin kiracılarıyla rekabet içerisine girmelerini anlatan komik bir hikayedir.
Oh Kurtuldum: Ufak yaşta erkekler tarafından kötü olaylara maruz kalan bir hayat kadınının hikayesini müşterisine anlatmasıyla başlar. Kendisini kurtarmak vaadiyle başından türlü türlü olaylar gelir.
Şark Erkeği: Zengin bir İngiliz kadını kendisiyle evlenmek için eş arar. Fakat bir türlü bulamaz. Ailesine İstanbul'a gideceğini söyler. Ve gelir gelmez de etrafını onun ile evlenmek isteyen erkeklerle çevrili bulur. Çok eğlenceli ve komik olaylarla dolu bir hikaye olan ''Şark Erkeği'' sizi bambaşka bir olaylar zincirinin içine çekecek.
İki Sağır: Bir yanlış anlama ile başlayan komik bir hikayeyi anlatır. Tedavi olmak için tavsiye üzerine sağır bir hekime giden adamın hikayesidir.
İlle Yol, İlle de Yol: Siyasete giren kahramanımız, memleketlisi olan bir partinin ileri gelen bir adamın evde kalmış kız kardeşini alarak yükselmeyi umut eder. Bu yolda geç gelen haberler ve birazda şansızlıktan doğan olaylardan ötürü varını yoğunu kaybeder. Gelişen olaylarla komedi tarzı bir hikayedir.
Yılın Büyük İfşaatı: Bir grup arkadaşın kumar oynamak için yaptıkları ince ayrıntılı planından bahseder. Ama ne ayrıntılar. Sanki çok büyük operasyon yapıyorlar.
Üstüme Gelen Adam: Aziz Nesin'in başından geçen hikayeyi konu alır. Bir gün yolu bir kasabaya düşer. Kasabada ona yardımcı olan adam durmadan yazıları hakkında konuşur. Bir yandan konuşurken bir yandan da yürürken kendini kaybeden adam yazarımızı sıkıştırarak yürür.Komik bir hikayedir.
Kasıntı Adam:Yazar bir gün yurt gezisine çıkar. Bir kasabaya uğrar. Burada onu karşılayan bir adamla başından geçen ilginç olayları yazıya döker ve ''Kasıntı Adam '' ortaya çıkar. Adam öyle biridir ki kasabada kimin ismini duysa ben bunu dövdüm ben bunu şöyle yaptım falan der. Hatta ileri giderek pazularıma bak, kuvvetime bak deyip durur. Tabi ki yazarımız bu lafların altında kalmaz. Trajedikomik bir hikayeye buyurun.
Küçük Yerin Aydını: Yazarımız yine bir seyahatteyken bir kasabaya uğrar. Burada kasabanın şairi olduğunu iddaa eden biri tarafından kendisine yardımcı olunur. Adam yazarı tanıştığına pişman eder; durmadan şiirler okur, kendisini yazara ispat etmeye çalışır. Şiir okudukça yazar sıkılır-bunalır. Komedi tarzında bir hikayedir.
Bİ-İzn-İllah-i Teala: Yine bir gün yurt gezisine çıkan yazarımız, bir kasabada halk tarafından iyi karşılanmaz. Yolda rahatsızlanır ve bir otele sığınır. Otelde ona yardımcı olmak isteyen birileriyle tanışır. Adamlardan biri ona bir çok reçetelerden bahsetmeye başlar. Büyük bir yazar olmak böyle bir şey galiba. Güzel bir hikaye.